In Frankrijk heeft het carpoolen (covoiturage) er in mei 2017 een nieuwe toepassing bijgekregen voor woon-werkverkeer korte afstand (covoiturage courte distance).
De nieuwe toepassing, BlaBlaLines gedoopt, is bestemd voor automobilisten die dagelijks een korte afstand pendelen tussen huis en werk en bereid zijn 1 passagier mee te nemen. De toepassing is beschikbaar voor apparatuur met het Android besturingssysteem. De functie is gratis en regelt opstap- en afzetpunten van het traject automatisch. De automobilist voert zijn gegevens, traject en tijden in op de app BlaBlaLines van zijn telefoon, de passagier doet hetzelfde. Een computerprogramma berekent het opstappunt dat ligt op de route van de automobilist, zodat deze niet hoeft om te rijden, en dat zich bij de passagier in de buurt bevindt. Voor elke aanvraag een eigen lijn. Voor de terugweg krijgt men mogelijk een andere meerijder/automobilist toegewezen. De passagier betaalt ter plekke, 5 à 6 € voor 50 km. BlaBlaLines is gestart op 2 mei met een proeftraject tussen Chalôns-Reims en Toulouse-Montauban. In september zullen er een tiental trajecten bijkomen, variërend van 15 tot 80 km.
BlaBlaLines geeft veel vrijheid en flexibiliteit, tot een uur van tevoren kan men tijd en reis wijzigen. Voorwaarde is wel dat er voldoende belangstelling voor een traject is om voor deze nieuwe toepassing van covoiturage in aanmerking te komen.

Lexique
application : toepassing
appli : app
covoiturage : het carpoolen
covoitureur : carpooler, meerijder
enregistrer : registreren, invoeren
navetteur : pendelaar
pendulaire : pendel-
trajet pendulaire : pendeltraject
point de dépose : afzetpunt
point de rendez-vous : opstappunt
système d’exploitation mobile : besturingssysteem mobiele telefoon