permis moto : motorrijbewijs.
De regelgeving in Frankrijk voor het besturen van een motor (moto) wijkt soms af van de Nederlandse voorschriften.
Om op een motor, scooter, driewieler of brommer te rijden zijn er verschillende soorten rijbewijzen (permis de conduire).
• permis A :motorrijbewijs voor motoren met onbeperkt vermogen. Minimumleeftijd 24 jaar of jonger indien men minimaal 2 jaar in het bezit is van “permis” A2
• permis A2 : motorrijbewijs voor motoren tot een vermogen (puissance) van 35 kW (48ch/pk). Voor motorrijders jonger dan 24 jaar. Minimumleeftijd 18 jaar. Na twee jaar kan men, na een cursus van 7 uur bij een rijschool, het A rijbewijs verkrijgen, 24 jaar of niet.
Een cursus bestaat uit : 2 uur theorie, 2 uur praktijk op een aparte baan, 3 uur praktijk in het verkeer.
! Vanaf juli 2016 gaat waarschijnlijk het A2 motorrijbewijs gelden voor alle beginnende motorrijders. Na 2 jaar en een cursus wordt het A rijbewijs verstrekt.
• permis A1 : rijbewijs voor motorfiets en scooter tot 125 cc en een vermogen van 11 kW (15 ch/pk). Vanaf 16 jaar kan dit rijbewijs via een examen worden behaald.
• permis B + formation de 7 heures : wie meer dan 2 jaar in het bezit was van een autorijbewijs,permis B, kon automatisch het A1 rijbewijs verkrijgen. Sinds eind 2010 echter wordt een stage van 7 uur vereist voor een motor 125 of scooter 125 voordat het rijbewijs wordt afgegeven. Deze regeling geldt voor zowel Franse als buitenlandse bezitters van een B rijbewijs. (behalve voor degene die voor maart 1980 het autorijbewijs heeft behaald).De bezitters van permis B + een cursus mogen ook een driewielermotor (tricycle à moteur) besturen van 125 cc en 11 kW
• permis AM : brommerrijbewijs voor het rijden op een brommer (cyclomoteur) tot 50 cc met max.snelheid van 45 km. Minimumleeftijd 14 jaar voor allen die na januari 1988 zijn geboren.